Dag 2 vaknade vi till ljudet av hårda vindar som skakade våra fönster. Första tanken var ganska naturlig: vi skippar våra planer och stannar inne resten av dagen. Självklart blev det inte så utan vi gjorde oss i ordning och begav oss ut i blåsten. Det var friska vindar á ungefär 12 m/s så jag måste medge att det blev kallt då ingen av oss hade tagit med jacka.

I stället för att leta upp en mysig coffee shop för "hygge" började vi dagen med en hurtig promenad runt det stjärnformade (pentagram) citadellet Kastellet. En fantastisk park att gå i. De röda husen ni ser är i mitten av stjärnan och kallas The Rows. De byggdes som bostäder till soldaterna som var stationerade på citadellet. Det här området fungerar fortfarande som en militäranläggning.

Blazern jag köpte dag 1

När vi nådde den södra ingången och Langelinie möttes vi av St. Alban's Church vilket är en anglikansk kyrka i gotisk stil. Bredvid den hittade vi även fontänen Gefionspringvandet (på svenska Gefionfontänen). Den används som önskebrunn så man kan säga att den är Köpenhamns svar på Roms Fontana Di Trevi. Detta tycker jag man ska se om man är i Köpenhamn för några hundra meter runt kröken hittar man även...

Den lille havfrue

Denna är verkligen ett måste att se. Jag skulle tro att detta är en av de största turistattraktioner Köpenhamn har att erbjuda.

Genom blåsten lyckades vi ta oss till Torvehallerne, Köpenhamns saluhallar, där vi åt en god lunch. Vi hann äta pommes frites ett par gånger under resans gång och varje gång var de kryddade med färsk rosmarin. Varför gör man inte så i Sverige också? Supergott.

Resten av dagen gick vi omkring på Fisketorvet - Copenhagen Mall och Erik hittade bland annat två par slacks. Själv köpte jag faktiskt ingenting där inne bortsett från min dryck under fikapausen på Starbucks, men jag noterade att små inredningsbutiker har kylskåp med små rosa flaskor innehållandes mousserande. I Sverige har ju staten monopol på alkoholförsäljningen men i Danmark kan man hitta den kyld där man minst anar det. Bra tycker jag!

På eftermiddagen kikade vi in i Christiania. Det var ju minst sagt speciellt. Konstigt att lagen gäller men inte appliceras där inne. Jag antar att jag inte är tillräckligt insatt för att förstå men jag tycker ju ändå att knarkhandeln inte ska kunna ske så öppet som den faktiskt gör där. På vägen ut gick vi igenom det ökända torget och man kan inte föreställa sig hur det är innan man ser det med egna ögon. Det var inte ens en meter mellan alla marknadsstånd som sålde cannabis av olika slag. Det såldes t o m cannabisklubbor, haha. Det var som att gå omkring i ett stort surt rökmoln så vi rörde oss snabbt mot utgången. Och nej, vi köpte självklart ingenting. Tyvärr kunde jag inte fotografera för det finns en del regler man bör hålla sig till när man går in där om man inte vill råka i trubbel, och att låta bli att fotografera är en av dem.

Kvällen avslutades sedan med en middag (tyvärr hamnade vi på ett turisthak). Underbar dag trots att det var för blåsigt att gå upp i Vor Frelsers Kirke!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments