Höstig stil- och trendguide för män
 • Save

Höstig stil- och trendguide för män

Eftersom alla modemagasin fokuserar på trender som ser urlöjliga ut så tänkte jag presentera stiltips för er män som vill klä er klassiskt men även någorlunda trendmedvetet. Man måste alltså inte se ut som att man kommer direkt från soptippen för att vara stylish. Min grej är klassisk stil som passar män och kvinnor alla åldrar, med invävda detaljer av trender. Medan man är ung kan man passa på att vara galen, det var även jag som en dag gick till mitt flådiga modeuniversitet bärandes på en IKEA-kasse för att driva med Balenciaga, men när man vill uppfattas som en någorlunda seriös och stilmedveten vuxen så föredrar jag i alla lägen en mer klassisk stil. Och bara så ni vet: klassisk betyder inte tråkig. Jag kommer nu att ge er konkreta tips på klädesplagg, och den som är mer trendintresserad kan även få en lättförstådd genomgång av mina två favoriter blad herrtrenderna hösten 2019.

 • Save
Gunvald Larsson (spelad av Persbrandt) i alla Beck-filmer t o m Levande Begravd är en stilikon

SJU VIKTIGA RIKTLINJER

 1. Skjorta ska vara mer regel än undantag. En eller två knappar uppknäppta men aldrig helt knäppt om du inte har slips. Och nej, du behöver inte ha slips till vardags eller på dejten. Don’t go overkill. Don’t go over byxorna heller. Den ska vara instoppad.
 2. Byxorna ska vara välskräddade. De ska alltså inte korva ihop sig nedtill vid fötterna, inte vara för små i midjan och inte för mycket överflödigt tyg vid grenen.
 3. Bälte. Bälte, bälte, bälte. Det sätter ihop hela looken. Välj kall brun, varm brun, rödbrun eller svart. Och så matchar du det med skorna. Blanda INTE. Förbjudet enligt stilpolisen dvs mig.
 4. Inga jättelånga rockar om du är kort. Nu-uh. Dum idé. Är du lång är det en bra idé. Välj en klassisk rock. Tänk er Gunvald Larsson i Beck-filmerna från ca 1997. Trench coats kan faktiskt vara väldigt manligt. Undvik parkas i största möjliga mån om du inte hemskt gärna vill se ut som ett förvuxet dagisbarn. De bästa materialen för höstrockar är: mackinawull, kashmir och tunnare tweed.
 5. Inga fula Chelsea boots vad du än gör. Jag vet att Hunter ska ha lite roligare sådana, med högre sula, för herrar för ca 1,5 papp. Annars är oxfords och brogues alltid snygga. Desert boots om du verkligen kan bära upp dem snyggt. Strunta i dem annars. Stövlar är inte fult om du inte bor mitt i storstan. Regnar det är faktiskt stövlar väldigt snyggt förutsatt att du stylar dem med ett par starka jeans, en skjorta, en gedigen jacka i exempelvis och en halsduk. Varför inte ett par hängslen? Tänk er Per Morberg.
 6. Bomullsscarf i olika mönster. Just do it.
 7. Sista tipset eftersom 7 är min favoritsiffra: Hatt. En Borsalino är att föredra om du vet att du trivs i hatt. Fungerar bäst på er som är 30+. Tänk dig en regnig dag, du går runt och uträttar dina ärenden, hatten skyddar pannan och rocken får dig att se lagom “sprezzatura” ut. Bello!

TRENDER

Trend #1: Släktskap

 • Save
Moodboards och paletter är lånade av UBM Fashion

En av två framstående trendkategorier denna höst och vinter kommer vara släktskap. Nyckelorden för denna trend är basics, uppdaterat arv, mys, Americana och regionalism. Lite John Steinbeck om han levt idag (ni måste dock inte bli kommunister för det, hehe). Jag tror att denna tillsammans med svenskarnas kärlek för funktionalitet kommer bli en höjdarkombo för svenska män i höst. Med detta sagt ogillar jag slapphet och tänker att man kan blanda in denna trend på ett skönt sätt utan att göra avkall på den mer konservativa looken som jag föredrar. Mitt konkreta tips är:

 • Save
 • Save

Färgpaletten, såklart! Det bästa sättet att använda sig av trender på är genom att anamma en färgpalett. Den ni ser här på bilden är perfekt för släktskapstrenden och känns faktiskt ganska klassisk. Att utgå från den när ni shoppar till höstgarderoben är inte alls slappt utan kan snarare resultera i en väldigt stabil och klassisk mix.

Trend #2: Lya

 • Save

Japp, ni hörde rätt – ännu en mysig trend! Åh vad jag älskar hösten. Kaffe, krämig likör, läder, regnet som smattrar där ute medan man själv sitter inomhus i hemmets trygga vrå. Det råkar också vara precis vad denna trend speglar. Kan det bli bättre? Ja. Titta bara på färgpaletten:

 • Save
 • Save

Den här paletten får mig att hellre vilja shoppa till min pojkvän än till mig själv. Mina tankar vandrar till Jimi Hendrix scenkläder och härliga höstpromenader. Till solens sista varma strålar och filmmyset under filtar hemma i soffan. Om jag varit man hade detta varit min största inspiration i höst. Till skillnad från släktskapstrenden så är denna för mannen som vågar ta lite mer plats. Jordnära, men ändå lite galen. Varm, ärlig och extrovert.

LÄNKAR TILL MIRA-GODKÄND SHOPPING

Håll muspekaren längst ner på bilderna så dyker länkarna upp

Nu tror jag att ni män har en stabil grund att stå på inför höstens inköp. Kom ihåg att man kan klä sig stiligt oavsett vilken budget man har. Det finns både dyrare och mer överkomliga varianter på det mesta. Rota gärna lite i era garderober och källarutrymmen också – mycket går säkert att återanvända. Det behöver man inte vara en galen klimatmupp för att göra.

För tips, frågor eller affärsförfrågningar: info@miraaksoy.com
För exklusivt material som t ex ljudfiler med svar på era frågor: bli en patron!
Stötta mig via Swish så jag kan avsätta mer tid till detta: 070 430 95 42

Tack för att du läste!

Lämna ett svar

Stäng meny
Share via